17 March, 2010

Toorjuustu ja püreestatud õuntega SidruniKondenspiima kook



* 100 gr võid
* 250 gr jahu
* 1 spl toiduõli
* näputäis soola
* 3 tl suhkrut
* ~20 ml vett

* 300 gr toorjuustu
* 2 muna
* 200 gr suhkrut

* 5 keskmise suurusega õuna

* 150 gr suhkrut
* 100 ml piima
* 0,5 tl vaniljesuhkrut
* 40 gr kartulijahu
* 2 muna
* 1 koorega riivitud sidrun

* mandli-laaste

Kõige parem on teha see kook üsna madalasse (kõrgusega ca 3 cm) klaasist või keraamilisse vormi (mida suurema diameetriga, seda uhkem :) , sest hiljem vormist tervelt ja ühes tükis seda kätte saada lihtsalt ei ole võimalik. Ilusa ahju-vormiga saad koogi aga hiljem julgelt lauale panna ning seda nii serveerida !



Põhjaks võib jälle kasutada mure-tainast (lihtne ja lolli-kindel, eriti siis, kui selle rullimise üks hetk käppa saad!). Sega suures kausis kätega ühtlaseks massiks jahu+(toasoe ja tükeldatud) või+toiduõli ning näputäis soola ja 3 tl suhkrut. Kõige lõpuks lisa 20 ml vett ja mudi massi sisse. Aseta tainas seejärel pooleks tunniks nt toidukile all külmikusse 'kosuma'.

Nüüd koori, puhasta ja tükelda õunad ning pane nad veega potis keema. Ca kahekümneks minutiks. Kalla seejärel vesi maha ja lase õuntel natuke jahtuda. Tükelda pehmeks keenud õunad mikseris peaaegu püreejaks massiks (parem oleks, kui jääks tibake tükiliseks - annab koogile hiljem huvitavama struktuuri). Aseta 'püree' ootele.



Nüüd sega teises kausis kokku toorjuust ja munad ning 200 gr suhkrut.

Määri vorm julgelt võiga/margariiniga sisse.
Võta külmikust tainas ja rulli jahusel laual lahti ning vooderda sellega nii vormi põhi kui ka küljed (kui rullimisega hakkama ei saa, siis võid taigna kätega ka vormi sisse mudida).
Eelküpseta tainast 220 kraadises ahjus 10 minutit, misjärel lase sellel mõni minut jahtuda ning lisa seejärel peale toorjuustu segu ja pane 175 kraadisesse ahju 10-ks minutiks veel küpsema.



Tõsta vorm välja ning lase natuke jahtuda.
Nüüd laota ühtlase kihina toorjuustu-kihi peale õuntest mass (selle sisse võid pikkida lisaks ka nt marju - kirsse, vaarikaid, maasikaid jne).

Võta väiksem keedu-pott (nt pisike pudru-pott), mille põhjas sega omavahel kokku vaniljesuhkur, 150 gr suhkrut ja 100 ml piima. Tasasel tulel, pidevalt piima segades, lase suhkrul ära sulada. Ära lase segu keema !! Siis tõsta pott tulelt ja lase 5 minutit kaane all tõmmata. Samal ajal sega klaasis või tassis kokku 40 gr kartulijahu ja ca 40-50 ml külma vett.
Aseta pott piima-suhkru seguga tasasele tulele tagasi ja vala (samal ajal taaskord pidevalt puu- või plastik-lusikaga segades) jahu-vesi piimale juurde. Kuumuta madalal tulel, pidevalt liigutades, kuni piima-mass on paksenenud (näeb välja nagu puding).
Tõsta kastrul tulelt ja lase sellel jahtuda umbes 5-10 minutit. Seejärel sega piima-pudrusse kaks lahtiklopitud muna. Nüüd võid püreestada (nt mikseris tuleb kõige ühtlasem mass) või ka riivida terve sidruni koos koorega ja lisada sellegi potis olevale.

Vala keedetud mass koogi-vormi õunte-kihi peale ja aseta vorm siis 220 kraadisesse ahju 15-ks minutiks.

Voilà ! Luba koogil maha jahtuda, enne kui lahti lõikad. Kaunistada võid näiteks sula-šokolaadi ja mandlilaastudega.

No comments:

Post a Comment

scream!