16 March, 2010

Juustune PorgandiSeene pirukas muretaignas



* 200 gr võid
* 500 gr jahu
* 2 spl toiduõli
* 0,3 tl soola
* ~30 ml vett

* 5 porgandit
* 1 suur sibul
* 200-300 gr seeni (mitte-seene hooajal lähevad šampinjonid ka väga hästi)
* 250 gr toorjuustu
* värsket peterselli
* riivjuustu

Kõigepealt tee valmis muretainas (et aga topelt ei kärise, siis kopin juhised ka selle retsepti juurde).
Suure kausi põhjs mudi kätega kokku või+jahu+toiduõli+sool. Kõige lõpuks lisa vesi ja mudi tainas palliks. Aseta seejärel pooleks tunniks toidukile all külmkappi seisma.


Sel ajal, kui tainas kapis 'valmib', pruunista pannil sibul ja pane ta seejärel suuremasse kaussi ülejäänud lisandeid ootama. Koori porgandid, lõika pisikesteks juppideks ning pane keema. Keeda umbes 20 minutit (lisa keeduvette ka 1 juurvilja-puljongikuubik ja natuke soola). Seejärel kalla vesi maha ja purusta porgandid mikseris (NB! ära lase minna püreeks! Peab jääma visuaalselt selline 'kuju', nagu porgandid oleks suure riiviga riivitud). Pane porgandi-mass sibulaga ühte kaussi. Prae pannil hakitud seened (ära lase väga kokku kuivada!). Kui tükid jäävad väga suured, siis lase seene-mass ka mikserist kergelt läbi. Lisa see porgandi-sibula segule. Haki sisse peotäis peterselli. Võta külmikust toorjuust ning sega see ühtlaselt massi.


















Leia küpsetamiseks üks suurem koogi-vorm (soovitatavalt kas keraamiline või klaasist - õhukeses teflon-vormis võib juhtuda, et tainas saab liiga palju kuuma). Määri vorm julgelt margariini/võiga. Siis rulli jahusel laual lahti tainas ja vooderda sellega nii vormi põhi kui ka küljed (kui rullimis
ega hakkama ei saa, siis võid taigna kätega ka vormi sisse mudida). Nüüd pane täidis taignaga vooderdatud vormi ja riputa kõige peale riivjuustu kiht.


















Lõika rullitud taignast sobiliku suurusega tükk pirukale kaaneks ja aseta see siis juustu-kihi peale. Pressi näppudega või kahvli abiga servad kinni. Vähese vee abil saad 'liimida' kaanele taignast dekoratsioone. Nüüd määri piruka kaas üle lahti klopitud munaga ja aseta seejärel ~25-ks minutiks 220 kraadisesse ahju.

Serveeri ja söö jahtunult !

No comments:

Post a Comment

scream!