21 November, 2009

KaeraKüpsise kook ploomide ja kohupiimaga



* 300 gr suhkrut
* 1 liiter kaerahelbeid

* 300 gr võid/margariini

* 100 gr jahu

* 600 gr maitsestamata torukohupiima

* ploomi kompott poolikutest ploomidest (või virsikud, kirsid - misiganes fruktid sobivad !)

* 0,75 klaasi keefirit (või pool klaasi kompoti-vedelikku)

* 1 spl mõru kakaod (nt. Meie Mark)
* 3 spl suhkrut
* 2 spl vett
* 0,5 spl võid/margariini

Sega kausis kokku suhkur+kaerahelbed+jahu. Seejärel sulata pliidil või ning vala siis kuivainete mixile peale. Sega ühtlaseks massiks.

Pane lahtikäiva vormi alusele küpsetuspaber nii, et servad jäävad pikalt üle, ja sulge seejärel raam. Määri ca 5 mm paksune kiht taigna massi panni põhjale ühtlaselt. Püüa suruda helbeid kokku.

Küpseta ükshaaval 5 kihti 'küpsist' (iga kiht peab olema ahjus ca 10 minutit 200 kraadises pöördõhuga ahjus). Lase igal kihil enne vormist eemaldamist tibake maha jahtuda (nii säilitab 'küpsis' oma vormi). Enne edasi toimetamist peavad kõik küpsetised olema täielikult maha jahtunud.

Samal ajal sega teises kausis kokku torukohupiim ja keefir/kompoti vedelik. Kõige alumisele koogi kihile lao tihedalt poolikud ploomid ja kata need siis ühtlase kohupiima kihiga. Teise kihi vahele võid korrata sama. Kolmas kiht tee ainult kohupiimaga ja kõige pealt kata viimase kohupiima lõpuga. Siis purusta viimane üle jäänud kaera-latakas ja puista see nii koogi peale, kui kata ka küljed võimalikult ühtlaselt.
(ps. et kiirendada kihtide läbi-imbumist, võid neid immutada sama kompoti vedelikuga enne kui kohupiima või ploomid peale kannad)

Nüüd sega omavahel kokku suhkur+kakao+vesi ja kuumuta tasasel tulel kuni suhkur on sulanud (NB! pidevalt segades, et põhja ei kõrbeks). Lisa 0,5 spl võid/margariini ja liiguta veel seni, kuni see on sulanud. Lase šokolaadil ca 10-15 minutit kausis jahtuda (et mass muutuks pisut paksemaks) ja joonista siis sellega koogi peale triibud/ruudud/muud vallatused.

Nüüd pane ta rahulikult ööpäevaks külmkappi seisma ja söö järgmine päev kasvõi kahe lusikaga korraga :P

No comments:

Post a Comment

scream!