17 April, 2010

VeiseMaksa pasteet

[ "Tere - palun kilo maksa!" - naeratav nägu peas, selveri lihaletis kell 11 hommikul. Oli minu vaba päev (tegelikkuses lihtsalt tegin selle pool-vägisi vabaks). ]










Eelmisel õhtul sorteerisin oma retsepti-raamatuid ja silm jäi peale maksa-pasteedile. Olen suur pasteedi-sõber! Hommikul, peale seda, kui olin juba inimeseks saanud, võtsin ette kokku kolmekilomeetrise jalutuskäigu lähimasse selverisse ja tagasi. Minu õnneks leidus sealses lihaletis täpselt nõutav kogus toor-produkti!

Kodus tegin kogu vajaliku eeltöö, misjärel lükkasin kogu 'kraami' potti terveks tunniks keema. Lõhnad olid hullutavad! Aegajalt pistsin pea aknast välja, hingasin paar sõõmu kevadist kellukese-lõhna, et siis jälle šmooringu aroomi lummusesse langeda.



* 500 gr veisemaksa
* 300 gr sealiha
* 1 suur porgand
* 1 suur sibul
* 200 gr võid
* riivitud muskaatpähkel
* sool, pipar
* 1 loorberileht

Lõika sealiha ca 2x2 cm kuubikuteks ja pruunista pannil võis (võib ka toiduõlis). Kalla pannitäis liha seejärel suuremasse potti. Nüüd lõika maks ca 4x4 cm tükkideks ja pruunista kergelt pannil, lisades selle käigus juba soola ning pipart. Ka maks leiab nüüd omale koha samas potis.

Koori ja lõika sektoriteks porgand (võiks rõõmsalt panna ka kaks porgandit!) ning haki peeneks sibul. Need viska potti lihade juurde. Kalla peale parasjagu niipalju vett, et liha oleks kaetud ja pane see kõik siis keema.

Lase potil podiseda ca tunnike (mida väiksemad on liha-lõigud, seda kiiremini nad pehmeks keevad!). Seejärel nõruta kogu mass köögikombaini ja purusta mõnusaks 'plögaks'. Hakkliha-masinaga oleks loomulikult vanakoolikam tulemus (sellisel juhul soovitan sellest kaks korda läbi jahvatada), aga kõigil seda 'luksust' käepärast ju pole.

Nüüd võta või, lõika see kuubikuteks ja puista kaussi, juba purustatud pasteedi-massi sisse. Raputa peale riivitud muskaatpähklit ja lisa törts soola ning pipart. Kui soovid mõnusat kreemjat tulemust, siis haara saumiksri järgi ja püreesta nüüd see kõik läbi. Korralikult! Võib juhtuda, et pasteet jääb liiga kuiv - siis lisa sellesse tunde järgi keedu-leent.


Ja kui nüüd veel soe kukkel ka ahjust võtta oleks... :) Head isu !

No comments:

Post a Comment

scream!