16 April, 2010

Leib!

[ Täna hommikul kell seitse lülitasin ahju sisse ja küpsetasin oma üle-aja kerkinud leivad valmis ]













Inimesed viskavad ikka aegajalt tegemisi homse varna - ma ei tea, mis mulle pähe lõi, kui üle-eile peale tööd koju jõudes juuretisega möllama hakkasin. Järgisin õe õpetus-sõnu (eelnevalt polnud ma loomulikult neid üldse sirvida jõudnud) ja iga järgneva loetud lausega sain targemaks (imestus ja ehmatus segamini).

Ei käi see üldse nii kärmelt! Tasa ja targu nagu vanaemade aegu. Vaid 10 minutit võtab esmase taigna valmistamine, millele järgneb 24 tundi tühja passimist -- lase bakteril kausis möllata !
Ja eile ÖÖSEL koju jõudnuna, meenus mulle õudusega see pooleli-olev ettevõtmine (meenutajaks oli näkku-lööv käärimise 'lehk' (alias "pohmelli-hommikused-ärkamised-kinnise-aknaga-toas")). Kell oli üks ( 01:00 ). Ja üle ei jäänud muud, kui haarasin aga härjal sarvist ja tegin kõik vajaliku poole tunniga ära (värskema peaga oleks vast liigutused kiiremad olnud).

Kuni lugesin õpetusest järgmist rida : " ...ja jäta räti alla kerkima 1 – 1,5 tunniks."
Selleks ajaks kui ma ära suutsin otsustada, mis edasi teha, oli kell saanud 2.
Katsin vormidesse valatud taignad rätikuga ja ronisin tekialla. Äratuse sättisin seitsme peale ja telefoni panin toa teise otsa, põrandale. Lootsin, et rohkem kui kolm korda kauem aega eel-kerkida ei tee leivale liiga.
Unes nägin -- ...leiba.

Ärkasin õigel ajal. Kõik oli super ! Ainult et ühest vormist pidin paraku tainast vähemaks kühveldama, sest see oli kerkinud juba nagu Emajõgi - ohtliku piirini. Üleliigsele osale leidsin spontaanse lahenduse - panin selle silikoonist muffinivormidesse ja need siis omakorda juba koos leivavormidega ahju.

Kell oli 7 hommikul ja mu kodu täitus pagaritöökoja aroomidega ! Avasin akna, lasin päikese tuppa ja hellitavad aroomid Pelgulinna-peale jalutama - varajaste liiklejate neeludega mängima :)


* peotäis juuretist
* 1 liiter käe-sooja keetmata vett
* 0,5 klaasi rukkilinnast
* 1 klaas suhkrut
* 4 tl soola
* rukki-jahu
* soovi korral midagi leiva-sisse lisamiseks (nt. seemned, pählid, rosinad, oliivid jne)

Esimese asjana sega juuretis veega. Saadud massi sisse hakka lisama tasakesi rukki-jahu, kuni tainas saavutab hapukoore-laadse paksuse. Seejärel lisa sellesse rukkilinnas ning pool suhkru-kogusest (0,5 klaasi). Sega kõik tasakesi ja korralikult ühtlaseks massiks ja pane siis rätiku alla sooja kohta (ca +22 kraadisesse ruumi) ööpäevaks käärima.

Järgmisel päeval sega käärinud vahuga tainast, lisa siis sellele veel rukkijahu, kuni tekib 'lörtsuv' paks mass. Sega sisse ülejäänud pool klaasi suhkrut ning sool.

Siis võta väiksem kauss, eemalda taignast ca 1 peotäis järgmiseks juuretiseks ja pane see siis ööpäevaks rätiku alla käärima (peale mida, hoia seda kuni järgmise leiva-teoni külmikus kaane all, millesse on tehtud paar õhu-auku).

Nüüd võid ülejäänud taignale lisada soovitud lisandid või jagada see niisama vormi(desse) laiali.
NB! Täida ainult pool vormist! Silu leiva pealmine pind märja käega. Lase rätiku all 1 - 1,5 tundi kerkida ja pane siis ahju.
Küpseta järgnevalt :
1) 15 minutit 220 kraadi juures
2) 15 minutit 200 kraadi juures
3) 30-40 minutit 180 kraadi juures

Iga kraadi-alandamise ajal määri leiba veega. Leiva alla ahju (küpsetamise ajaks) pane pann veega -- kontrolli aegajalt, ega vesi ära auranud pole!

Päts on valmis siis, kui sukavardaga torgates ei jää varda külge mittemidagi.
Siis võta ahjust ja eemalda koheselt vormist. Mässi leib niiskesse rätikusse jahtuma.

Säilita leiba rätiku all (või rätikusse mässituna).
Sellest kogusest taignast peaks saama umbes kaks pooleteise kilost leiba, mis säilivad vähemalt kolm nädalat, kui neid kuivamise eest hästi kaitsta :)

No comments:

Post a Comment

scream!