11 February, 2011

Prantsusepärane Sibulapirukas

[ Minu sõprus sibulaga on alles noor. ]















Selle piruka retsepti leidsin ühel reede pärastlõunal kabineti ukse taga vanu ajakirju igavusest lehitsedes. Samal õhtul lubasid Mari ja Hanna külla tulla ja ajapuudusest tingituna pidin piirduma millegi kiire/kerge valmistamisega.

Naised sadasid uksest sisse tunde varem, kui esialgu plaanis oli. Ja nii otsustasin neid toidu tegemisel ära kasutada - sibulahakkijatena! Pean tunnistama, et rõõmsad nad selle üle ei olnud. Aga tempo tõusis ja kuidagi moodi jõudsime selle kilo sibulaid kuuma panni jaoks ette valmistatud.

Alles siis sain aru, et sibulapiruka ettevalmistuse osa ei ole kaugeltki mitte kiire töö. Hakkimine, hautamine, maitsestamine, hautamine. Tervelt tunni jagu mässamist (mis tavaoludes ei ole mulle ei võõras ega vastumeelne). Klaasist veinist sai kaks ja selleks ajaks kui pirukas ahju läks, oli seegi tühi.

Ettevalmistuse algusest oli möödas kaks tundi, kui pirukakesed lõpuks ilmavalgust nägid - ilusad kuldkollaste servadega jumalikult lõhnavad kakud :) Ja süüa ära terve pannitäis neid hõrke ampsusid, ei olnud kolmele preilile mingisugune probleem!













* ca 1 kg sibulaid
* ca 0,75 kg pärmi-lehttainast
* 1 spl suhkrut
* 1 spl mett
* 2 spl palsamiäädikat
* 1 spl võid
* 1 spl oliiviõli
* soola ja musta pipart
* peotäis basiiliku lehti

Koori sibulad. Kuumuta pannil või ja oliiviõli ning hauta sibulaid (aegajalt segades) vaiksel tulel kuni need muutuvad klaasjaks.

Seejärel lisa sibulatele palsamiäädikas, suhkur ja mesi (esialgses retseptis oli kahe viimase asemel 2 spl fariinisuhkrut. aga kuna avastasin, et minu fariinisuhkru pakis on auk sees ning seetõttu suhkur kivikõva, asendasin retseptis ette nähtu). Nüüd maitsesta vähese soola ja pipraga.

Kata nüüd pann jälle kaanega ja hauta umbes pool tundi (ära unusta aegajalt segada!). Seejärel tõsta pann tulelt ja lisa hakitud basiilik. Ajakirja retseptis oli segusse lisatud ka 4 väikest küüslaugu küünt hakitud kujul, aga teist pirukat tehes, otsustasin need sealt välja jätta.

Nüüd rulli lahti lehttainas, ja laota küpsetuspaberiga kaetud pannile (soovi korral võid lõigata taignast ilusad laiad ribad, võid piruka teha ka ühe ja suure - lase fantaasia käiku!). Nii väikeste pirukate kui ka suure puhul, soovitan servad määrida lahtiklopitud munaga - lõpptulemusele annab see visuaalselt palju juurde! Seejärel laota taignale õhukese kihina sibula mass. Nüüd võid pirukaid veel üle jäänud taigna ribadega dekoreerida (ära unusta sel juhul neidki munaga määrimast!).

Küpseta ahjus 180 kraadi juures ca 30 minutit. Enne serveerimist puista peale värsket basiilikut.














Voila! Bon appétit :)

4 comments:

  1. Mmmm, tunduvad väääga maitsvad:)

    ReplyDelete
  2. nomm-nomm :) Ps. Sibulahakkimine pole mingi probleem !

    ReplyDelete
  3. kas lehttaigen oli ka originaalretseptis?

    ReplyDelete
  4. lehttaigen oli orgiginaal-retseptis. teisel korral valisin ma aga pärmi-lehttaigna - maitse küsimus:)

    ReplyDelete

scream!