01 November, 2010

Suviste võlgade kustutamine

[ Ma pole päevagi söömata või näljas olnud! ]

Otse vastupidi - toidutegemisi on olnud rohkelt!
Küll aga on mind vaevanud aus laiskus sissekannete mitte-tegemise näol.
Püüan siinkohal vähendada oma karma-võlga ja anda kerge ülevaade oma viimase kuue kuu tegemistest toidu-maailmas.


05.05.2010 - köögivilja ahjuvorm juustuga
 
Jagasime emaga kööki - keerasime kapist leiduvast kokku imelise vege-vormi, mille katsime erinevate riivitud juustudega.

05.05.2010 - mustikatega kohupiimakook
Oma lemmiklooma esimese sünnipäeva puhul pakkusin oma lemmik-inimestele 'südamlikku kooki' :)

09.05.2010 - pizza-muffinid
Üllatus-avastused Hemtex'i leiunurgast olid tibatillukesed ahjuvormid. Katsetasin neid varem läbi-proovimata muffini-retseptiga.

29.05.2010 - 99 kohupiima-muffinit erinevate täidistega
Kolm poissi pidasid kokku oma 99ndat sünnipäeva. Koos Hanna ja Lauraga veetsime rõõmsa õhtupooliku neile täpselt sellises koguses kohupiima-muffineid vorpides. Konveieritöö hindeks sai viisakas viispluss! Katsetasime nii looduslikke toiduvärve, alkoholi kui ka frukte ja dekoratsioone. Laura õpetas munavalgest ja tuhksuhkrust glasuuri valmistamist :)

01.06.2010 - ahju-räim täidetud ahjukartulitega
Räimi leidub mul külmikus tihti - on need mu lemmiklooma kõige hõrgum maiuspala. Aga see kord rändasid kalad hoopis minu taldrikusse. Idee sain Marelt, kes üheks õhtusöögiks ahjus imelise räime-vormi valmistas! Vähese soola ja rohke sibulaga. Täidetud kartulid valmisid käepärasest materjalist ja eksperimentaal-korras.

03.06.2010 - ahjukana pirnide ja rosinatega
Sel suvel sai kana erinevaid valmistamis-viise katsetatud rohkem kui kunagi varem (grill-kana siidri marinaadis, grill-kana maasika ja valgeveini äädika marinaadis, ahjukana mee ja sinepi kastmes jne). Pirni-versiooni puhul lisasin juurde kuumas vees leotatud rosinaid ja uputasin selle kõik enne ahju panemist õunamahla sisse. Hommikusöögist üle jäänud pannkoogist sai kana-roale lõbusa 'kausi'.

14.06.2010 - seesami-lõhe köögivilja-gratääni ja riisiga
Idee ja retsept lõhe valmistamiseks ei olnud minu varasalvest. Kui ma ei eksi, ilmus valmistamis-juhis mu lauale restorani Chedi menüü hulgast. Gratäänid kala kõrvale olid aga küll minu oma-looming (Kurb küll, aga köögiviljast tehtu ei sobi selle lõhega kohe üldse mitte. Järgmine kord valmistan sinna kõrvale juba riisi-gratääni).

27.06.2010 - erinevad lavashi-rullid
Pidasime Kerli ja Mariga Saaremaal spontaanset piknikku :)

20.07.2010 - pasta bolognese
Johan käis külas. Ja võttis käsile oma fantastilise pasta bolognese' valmistamise. 'Sousti' vaaritamine võttis traditsiooniliselt mitu tundi aega - nälg kasvas iga minutiga. Aga ootamine oli igati õigustatud - pott söödi tilgatumaks! Ma armastan pasta bolognese'i!

27.07.2010 - tatrahelbe puder puuviljade ja meega
Suve-hommiku hellitus päikese ja maasikate abiga! Unustage suvel purgi-moosid - käige turul või taga-aias, vanaema juures või kasvõi toidupoe puuvilja-osakonnas! Maasikad, mustikad, vaarikad ja sõstrad (banaanid on ka mahedaks tasakaalustajaks) - meega koos marsivad nad rõõmsalt sinu hommiku-pudrule ja hellitavad kõhtu :)

29.08.2010 - pizza
Käisime Hannaga Itaalias. Spontaanset külastus-päeva Stefano juurde Tivoli'sse plaanides, ei kujutanud meist kumbki ette kogu seda toidu-orgiat, millega meid rõõmustada plaaniti! Õhtu lõppes traditsioonilise pizza-valmistamisega, millele eelnes pikk taigna-tegemise protsess ja veel pikem pizza-ahju kütmise aktsioon. Iga pizza peale pandi võimalikult vähe erinevaid koostisaineid (nt. zukiini, sibul ja mozarella - Hanna lemmik!)  Lõpuks sai valmis 24 'kooki'... inimesi oli kümme. Do your own math!

17.09.2010 - pikkpoiss ja porgandi gratään
See õhtusöök sai kokku lepitud vist juba kuuaega enne. Liisi, Piret ja Kairi nõudsid kohtumist - minu köögis. Valmistasin neile pikka poissi (tüdrukutele meeldivad pisikesed ampsud, seega muutsin 'poisi' kuju ja valmistasin teda muffini-vormides) ja porgandi-gratääne (mis olid selle õhtu soolase roa vaieldamatuks hitiks). Kõrvale serveerisin pirni kõrvitsaseemnetega.

04.10.2010 - pasta pestoga
Kui kõht on tühi ja kapis haigutab tühjus, siis tuleb pea tööle panna. Hävitamist nägi üks mu aknal kasvavatest basiiliku-taimedest, mis leidis oma koha riivitud parmesani, oliivi-õli, küüslaugu, sidrunimahla ja röstitud mandlilaastude vahel. Jahvatatasin kõik koos köögikombainis peeneks ja ühtlaseks massiks, keetsin juurde paraja portsu fusillisid ja serveerisin endale meeldiva õhtusöögi.

05.10.2010 - ühepajatoit













Kooli-ajal sai ikka vahetevahel käidud Ruth'i juures tema isa tehtud maailma parimat ühepaja toitu söömas! Vaatamata sellele, et minu 'rokk' selleni kunagi ei küündi, armastan siiski vahetevahel (suurest nostalgiast) ühepajatoitu valmistada. Hapukoorega. Ja NB! - kogu keedu-leent ei tohi pealt ära kallata. See mõnus puljong seguneb hapukoorega ja tekitab toidule suurepärase kastme.

16.10.2010 - valged trühvlid härjasilmaga ja praetud kala köögiviljadega















Käisime õega Londonis sõbral külas. Ühel õhtul üllatas ta oma külalisi millegi väga erilisega - valgete trühvlitega (maailma kalleima 'toidu' nime all tuntava seene kilo maksab ca 75 000 - 160 000 krooni- olenevalt hooajast ja taime suurusest). Trühvlid lõhnavad sarnaselt karulaugule - kange, terav aroom teeb nina lahti! Meile serveeriti neid kahte moodi: 1) kergelt küpsetatud härjasilm kaeti õhukeste trühvli-viiludega; 2) õhulisele risotole pandi ka 'trühvli-tekk' peale. Ma pole kindel, kas asi oli minu kogenematuses või on mu maitsemeel lihtsalt nõrk ja välja-arenemata, aga see seen ei tekitanud minus rohkem elevust kui lõhna-kogemuse näol. Maitse-elamust ma valgest trühvlist ei saanud...
Pearoana serveeriti 'jõulumaitselist' praetud valget kala koos pannil hautatud köögiviljade seguga. Ja mul ei õnnestunudki kokalt välja pressida seda maitseainet, millega ta kala nii võrratuks oli muutnud.

No comments:

Post a Comment

scream!